Cevizyapragi,islami site, risale i nur

Gönderen Konu: Benim Adım Türban  (Okunma sayısı 128 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

EbdA

• Administrator
  • Yazarımız
  • *
  • Puan 16
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
  • Toplam İleti: 886
    • Profili Görüntüle
Benim Adım Türban
« : Ekim 06, 2009, 07:13:07 ÖS »

Sessiz çoğunluğun ‘tedirgin edilen objesi’. Suskun kaldıkça ‘ezilen’, ezildikçe ‘dikleşen’ nesnesi. Birileri adıma ‘velev ki siyasi simge’ diyerek, ötekileri ‘dayatma’ benzetmesi yaparak güç aldı benden.

Benim adım türban

Sessiz çoğunluğun ‘tedirgin edilen objesi’.

Suskun kaldıkça ‘ezilen’, ezildikçe ‘dikleşen’ nesnesi.

Birileri adıma ‘velev ki siyasi simge’ diyerek, ötekileri ‘dayatma’ benzetmesi yaparak güç aldı benden.

‘Çoğunluk-azınlık’ kavgasının ana teması haline getirilmeye çalışılan ‘dini emir’.

Yüzde yetmişin serbestlik istediği, yüzde otuzların ‘direnç noktası’.

Gün oldu üniversitede kapı önünde bekleyen bir genç kız olarak çıktım karşımıza.

Zaman oldu Beyazıt Meydanında eylem yapan anne kucağındaki küçük bir bebek oldum.

Herkesin bitti dediği noktada bir üniversitenin avlusunda hayalleri sönen bir genç kızın gözyaşları olarak düştüm yerlere.

Asya’dan Avrupa’ya el ele tutuşup Boğaz Köprüsünün geçildiği kıtaların birleştiği nokta oldum bazen.

An geldi ellerine kelepçeler vurularak, zorla polis arabalarına bindirilen genç bir kızın edasına büründüm.

Siyasi parti oldum iktidara yürürken muhalefete de malzeme oldum. Siyasetin tutunacak, sığınacak ve direnecek dalı oldum.

Kısacası AK Parti, CHP, MHP, DYP… oldum olmasına da, bir türban olamadım.

Benim adım türban; Sessiz çoğunluğun tedirginliğinin ‘inat objesi’.

Bilmeyenlerin korkusu, bilenlerin ise sadece başörtüsü.

Benim adım türban; Sakarya’dan, Van’dan, İstanbul’dan, Ardahan’dan, İzmir’den ayak bastığınız her noktadan hatırlanan meydanlar verdi bana adımı.

Benim adım türban; mecliste Merve Kavakçı oldum haddimi bildirdiler.

Emine Erdoğan oldum bir kaşık suda fırtına koparmaya çalıştılar.

Benim adım türban; Hayrunisa Gül’le beni Çankaya’ya yakıştıramadılar.

Kemal Alemdaroğlu’nun diline üniversitelerde serbest bırakılırsam ‘Türkiye’nin cehennemi’ olarak takıldım.

CHP'nin ‘muhalif duruş’ ilhamı, iktidara karşı kozu oldum.

Benim adım türban; anayasal değişikliklerin, anayasa çatışmasının baş sebebi benim.

Üniversitelerde serbest bırakılmam için anketlerin hepsi ben oldum son zamanlarda.

O oldum, bu oldum ama muhaliflerin gözünde hiçbir zaman ‘türban’ olup kendim olamadım.

ayhan kıskaç..

Seninle gelmeyecek, dünyaya bel bağlama.
Eğer Allah yar ise, öldüğüne ağlama.

velfecr

• Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 6
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 125
  • Allahım,Akidemi,sorunlarımın elinden kurtar.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Benim Adım Türban
« Yanıtla #1 : Ekim 07, 2009, 09:21:56 ÖÖ »
Eyvallah kardeş ellerine ve yüreğine sağlık güzel bir paylaşım olmuş,
                           NuR
Mümin kadınlara da söyle.Gözlerini ,harama bakmaktan,
korusunlar, namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları mümin kadınlar, ellerinin altında bulunanlar köleleri, erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tabi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler. Ey müminler, Hep birden Allaha tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.

Evet kardeşlerim bu konu tarihin derinliklerinden yani beşeriyetin neş-etinden,insanlığın vucuda gelişinden kıyamete kadar,Tevhid sirk, hak batil, zalim mazlum gibi zitliklar baglaminda, en eski çatisma alani olarak insanligin atasi Linkleri gormek icin uye olmalisiniz.
Register or Login
Adem
Havva (as.) ve onlarin Iblisle mücadelerinde örtünme ve çiplaklik tezatliklarini da görmekteyiz. Bu mücadelenin en önemli unsurlarindan biri olmasi örtünmenin hayatiyetini ortaya koymaktadir.

Derken seytan, birbirine kapali ayip yerlerini kendilerine göstermek için onlara vesvese verdi ve Rabbiniz size bu agaci sirf melek olursunuz veya ebedî kalanlardan olursunuz diye yasakladi, dedi. Ve onlara.Ben gerçekten size ögüt verenlerdenim, diye yemin etti. Böylece onlari hile ile aldatti. Agacin meyvesini tattiklarinda ayip yerleri kendilerine göründü. Ve cennet yapraklarindan üzerlerini örtmeye basladilar. [/]Rableri onlara. Ben size o agaci yasaklamadim mi ve seytan size apaçik bir düsmandir, demedim mi diye nida etti. Adem ile esi, dediler ki. Ey Rabbimiz Biz kendimize zulmettik. Eger bizi bagislamaz ve bize acimazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz. Allah. Birbirinize düsman olarak inin Sizin için yeryüzünde bir süreye kadar yerlesme ve faydalanma vardir, buyurdu. Orada yasayacaksiniz, orada öleceksiniz ve orada diriltilip çikarilacaksiniz dedi. Linkleri gormek icin uye olmalisiniz.
Register or Login
Araf
, 20-25............
[/]
[]
Ayet grubunda en can alici noktalar Adem (as)in sahsinda insanlarin meleklesme ve ölümsüzlük gibi iki zayif noktasi ve seytanin insani çiplaklastirma girisimi Adem ve Havvanin panik halinde örtünmeye çalismalari, çiplakligin onlarda uyandirdigi rahatsizlik, utanma duygusu. Böyle fitri konudaki basrisi seytani ve onun takipçilerini ümitlendirmis, insani saptrimada bir baslangiç noktasi, diger kötülükleri için bir cesaret kaynagi olmustur.
selam ve dua ile...
[/]
Hür bir imanın yürüyüşünde bıraktığı izlerdir bu sorumluluklar. her şeyden ve herkesten sorumlu olma, nefes alan soluklanan her şeyden.
                                                                                                                 =velfecr=

NuruLika

• Admin
  • Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 1
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 56
  • Selamun Aleykum, Hoşgeldiniz.
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : Ekim 07, 2009, 10:49:07 ÖÖ »
Çok güzel bir yazı Allah razı olsun.
Ufakken oynadığı oyunlarla ellerini kirleten çoçuklar,şimdi elleri yerine ruhlarını kirlettiler. Rengarenk şekerler taşıyan eller şimdi gerçekten kirlendi yokluğunda.ve şimdi,"Sensiz" kaldırımlara nice güzel can düştü..Nuru Lika hayaliyle ne ateşler ağladı..Güneşe özlemiyle güneşi sadece rüyalara...

velfecr

• Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 6
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : Ekim 07, 2009, 11:23:01 ÖÖ »
Allah sizlerden de razi olsun bir istirhamım olacak hakkınızı helal ediniz,bu acizane kardeşiniz hep birşeyler talep etmektedir,ama napim içim yanıyo,çünkü küfrün,tuğyanın,şirkin,ceberutun,zilletin,kol gezdiği meydanlardan atlarını cirit ettikleri bir asırda,bizlerin de biliçli basiretli ve ferasetli olmak zorundayız.
Bu mücadele Adem ve esinin dünyaya gönderilmesyile mekansal bir degisme ugrayarak sürmüs, günümüze kadar gelmistir. Allah (cc) bu mücadele konusunda kullarina uyarilarda bulunmustur.
Ey Adem ogullari Seytan, ana babanizi, ayip yerlerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çikardigi gibi sizi de aldatmasin. Çünkü o ve yandaslari, sizin onlari göremeyeceginiz yerden sizi görürler. Süphesiz biz seytanlari, inanmayanlarin dostlari kildik. Onlar bir kötülük yaptiklari zaman. Babalarimizi bu yolda bulduk. Allah da bize bunu emretti derler. De ki. Allah kötülügü emretmez. Allaha karsi bilmediginiz seyleri mi söylüyorsunuz. Araf, 27-28----
Peygamberimiz döneminde inen ayetlere baktigimizda örtünmenin fonksiyonlarini anlayabiliriz.
Ey Peygamber, Hanimlarina, kizlarina ve müminlerin kadinlarina bir ihtiyaç için disari çiktiklari zaman dis örtülerini üstlerine almalarini söyle. Onlarin taninmasi ve incitilmemesi için en elverisli olan budur. Allah bagislayandir, esirgeyendir.Linkleri gormek icin uye olmalisiniz.
Register or Login
Ahzab
, 59)
Örtü, kadinin toplumiçinde cazibesiyle, çekiciligiyle yer almasini engeller. Onun bu anlamda sömürülmesini önler. Kadin ve erkegi birbirlerine karsi korur. Kadina toplum içinde hür ve saygin bir kimlik kazandirir.velfecr,i den selam olsun tesettürü biliçli basiretli kur,ani ve nebevi bir şiarla giyinenler.
Hür bir imanın yürüyüşünde bıraktığı izlerdir bu sorumluluklar. her şeyden ve herkesten sorumlu olma, nefes alan soluklanan her şeyden.
                                                                                                                 =velfecr=

enzel

• Admin
  • Paylaşımcı Üyemiz
  • *
  • Puan 12
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 274
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : Ekim 07, 2009, 12:08:23 ÖS »
Allah razı olsun siyasi simge adı altında bizleri dizginlemeye çalıştılar ama hepimiz biliyoruz ki bunlar başörtüsü düşmanlarının provakasyonlarıdır.Başı açık birine türban taktırıp olmadık işler yaptırmak çok basittir ve bu durum tüm başörtülüleri karalayıp kötülemekten başka birşey değildir. başörtüsünü hakkıyla takan hiç bir bayan bunu siyasi simge haline getirmez ve bu örtünün altında olmadık işler yapmaz Allahın emrinden daha geçerli bir sebep varmıdır örtünmek için
Yalan Dünya Dört Mevsimde Bir Bahar Olur

EbdA

• Administrator
  • Yazarımız
  • *
  • Puan 16
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : Ekim 07, 2009, 01:40:09 ÖS »
Allah sizlerden de razı olsun.Aslında Zındıklar Tesettüre bu kadar saldırmakla kendilerinin ondan ne kadar korktuğunu belli ediyorlar.
İnşallah birgün o başörtüsü onları boğacak.

velfecr

• Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 6
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : Ekim 08, 2009, 08:55:30 ÖÖ »
Eyvallah kardeşlerim Allah yaptığınız terkip ve derc ettiğiniz
efkarlarınız için Allah sizlerden de razi olsun Rabbım sizlerin efidelerinize nuri cemalini tecelli ettirsin,sizleri ilmiyle donatarak tevhid akidesinin yüreklerinize nakş eylesin.
Bütün bu amaçlara ulasilmasi için sadece örtü yetmez. Kadina oldugu kadar erkege de baska yükümlülükler düser.
Resûlüm, Mümin erkeklere, gözlerini harama dikmemelerini, irzlarini da korumalarini söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranistir. Süphesiz Allah, onlarin yapmakta olduklarindan haberdardir. Linkleri gormek icin uye olmalisiniz.
Register or Login
Nur
, 30)
Önce erkeklere daha sonra da kadinlara bu uyari tekrarlanir.
Mümin kadinlara da söyle. Gözlerini harama bakmaktan korusunlar,namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kisimlari müstesna olmak üzere, zinetlerini teshir etmesinler. Bas örtülerini, yakalarinin üzerine kadar örtsünler. Kocalari, babalari, kocalarinin babalari, kendi ogullari, kocalarinin ogullari, erkek kardesleri, erkek kardeslerinin ogullari, kiz kardeslerinin ogullari, kendi kadinlari mümin kadinlar, ellerinin altinda bulunanlar köleleri, erkeklerden, ailenin kadinina sehvet duymayan hizmetçi vb. tabi kimseler, yahut henüz kadinlarin gizli kadinlik hususiyetlerinin farkinda olmayan çocuklardan baskasina zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte olduklari zinetleri anlasilsin diye ayaklarini yere vurmasinlar Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler. Ey müminler! Hep birden Allaha tevbe ediniz ki kurtulusa eresiniz.Nur, 31
evet kardeşlerim zalimler isteselerde istemeselerde Allah nurunu tamamlayacaktır.Bu Allahın bir vadidir,Allah vadından hulfet etmnez.zalimler ve tasğutlar ceberuti sistemlerin ukbası karibtir.hani Allah kur,anda  ( ve se yalemullezine zalemu eyyen munkalebin yankelibun) ilahi ehadiyet mekamının kesin ve kati bir hükmüdür.Allahın hükmü muhakkikul vuku-i kel vukudur.önamli olan bizlerin bu dava için hangi aşamada olduğumuzdur,bizler islam için kur,an için napıyoruz ne kadar fedeker olabiliyoruz.ne kadarını yaşıyaruz.ne kadarını yaşamaktayız.islamı hayat minhacı yapıp,o mşinhac çerçevesinde yaşayanlara velfecr,i den selam olsun.
                                                                                                                 =velfecr=

EbdA

• Administrator
  • Yazarımız
  • *
  • Puan 16
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : Ekim 08, 2009, 03:01:40 ÖS »
Allah razı olsun velfecr kardeşim.

velfecr

• Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 6
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : Ekim 09, 2009, 02:55:24 ÖS »
Eyvallah kardeş Allah sizlerden de razi olsun.
Bütün bu uyarilarin korunma yollarinin takvayla bütünlügü, onunla kemale erisecegi, tamamlanacagi unutulmamali.
Ey Adem ogullari, Size ayip yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattik. Takva elbisesi. Iste o daha hayirlidir. Bunlar Allah'in âyetlerindendir. Belki düsünüp ögüt alirlar diye onlari indirdi. Araf, 30-31........................
Tarih boyunca Allah (cc.) Linkleri gormek icin uye olmalisiniz.
Register or Login
peygamberleri
vasitasiyla insanliga örtünmeyle ilgili emirlerini göndermistir. Ancak peygamberlerin ardindan hak dinin saptirilmasiyla örtünme anlayisinda da sapmalar olmustur. Örtünme bazen kadini bezen toplumsal hayatten tamemen soyutlayarak, ikinci, üçüncü sinif bir varlik, kötülük ugursuzluk kaynagi olarak nitelendirecek seklinde anlsailarak bir zulüm aracina dönüsmekte. Bazen de kadini tam aksine meta gibialgilayarak, kullanarak, çiplaklastiracak sekilde anlasilmaktadir. Tarih boyunca çesitli toplumlarda veya bir toplumda farkli tarihsel dönemlerde veya ayni dönemde degisik sekilde örtünme anlayislari mevcut olmustur. Dikkat edilmesi gereken nokta bu anlayislarin beslendigi düsünsel, felsefi, ananevi, dinsel temellerdir.
Basörtüsü yahudiler için ar, namus, iffetin bir simgesi, onlari putperest kadinlardan ayiran bir isaret, Hristiyanlar için kadinlarin erkeklere göre daha asagi konumunun, evli kadinlarda erkege bagliligin, itaatin, hür olmadiginin bir simgesidir. Sonraki dönemlerde ise ait olunan nir sinifin simgesi haline dönüsmüstür. Özellikle Araplar arasinda seçkin aile mensuplarinin kullandigi kentli ve üst sinifa ait olmanin bir simgesiydi. Özellikle Tevrat ve onun etkisinde kalan Hristiyan toplumlarda örtü kadinin erkek karsisindaki konumunu temsil etmis. Adem ve Havva'nin cennetten kovulmasina neden ilk günahin suçlusu olarak görülen kadinin durumu iyice kötülesmis, örtüsü erkek karsisinda ikinci sinif bir varlik olarak, ona kullugu temsil etmistir. Ortaçagda Avrupada giyim toplumsal siniflarin göstergesi olmus, hatta ait olmadigi bir sinifin giysisini giyenleri cezalandirmak için kanunlar koyulmustur. 
Örtünme sekillerindeki farkliliklarin ardindaki düsünsel, geleneksel, dinsel unsurlar baglaminda kilik,kiyafet artik bir kimlik bildirimi, disavurumu, aidiyet ifade etmesi açisindan cinsel veya toplumsal bir sembol islevi de görmektedir. Bu nedenle kilik,kiyafete müdahaleler ayni zamanda bunun ardindaki düsüncelere, dine, ya da topluma, kimlige karsi yapilan müdahale haline gelecektir. Kimligin sert, çekirdek unsurlarindan oldugundan müdahalelere tepkiler de sert olmakta, bu konudaki degisimler zor ya da çok uzun zaman zarfinda gerçeklesebilmektedir.
[/t]
                                                                                                                 =velfecr=

EbdA

• Administrator
  • Yazarımız
  • *
  • Puan 16
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : Ekim 09, 2009, 09:47:30 ÖS »
Allah razı olsun kardeşim yorumun için.
Allah dünyada insana örtüsü kadar güzel birşey yaratmamıştır ki bu örtülerin en güzel takva örtüsüdür.
Kadın ve erkek kendisinin sadece kendisi olduğu için muhatap alınmasını istiyorsa, örtünmelidir.

velfecr

• Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 6
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : Ekim 12, 2009, 02:08:05 ÖS »
Eyvallah kardeş Allah sizlerden de razi olsun,imanınızı kemala erdirsin .evet,İslam peygamberinin müslüman bir kadinin örtüsüne yahudiler tarafindan yapilan müdaheleye en sert biçimde karsilik vermesi, o kavme savas açmasi peygmber tarafindan bu müdahalenin Islama yapilan bir müdahale seklinde algilamasindandir.
Müslüman kadinlara yönelik bu tarz saldirilar tarihte savas dönemlerinde görülmektedir. Endülüsün düsüsünde, Asya ve Afrikada müslüman toplumlarin batili emperyalistlerce sömürgelestirilme dönemlerinde, müslüman kadinlar bu tür saldirilara maruz kalmislardir.
Batili ülkeler sömürgelerinden yerlerine batici elitleri birakarak çekildiler. Artik çikarlarini kendi adlarina bu azinlik koruyacak sekil degistirirek sömürü devam edecektir. Islama, müslümanlara, saldirilari bu seçknici grup efendilerinden devralacaktir. Son asirda bu saldirilarin ardinda hep bu zihniyet olacaktir. Bu zihniyeti besleyen psikolojk unsur, Bati karsisinda sürekli gerileyis, yenilgi, maglubiyet. Bunun olusturdugu özellikle aydinlar arasida asagilik kompleksi, güvensizlik kendi toplumuna, kültürüne, degerlerine karsi yabancilasma. Sorun kendimiz, toplumumuz, biz besleyen, bizi biz yapan degerler, doguya ait olusumuz. Tek çözümü vardir bu zihniyetin, Batililasmak, herseyiyle, gülüyle dikeniyle batililasmak. Bütün toplumun yüzü kendi yüzleri gibi batiya dönmeliydi. Degisim mutlak, geriye dönüssüz, kesin, ani.
Yönetici elit tepeden inmeci, jakoben uygulamalarla halk için halka ragmen toplumu tepeden tirnaga degistirecek, dönüstürecek, toplum mühendisligi devreye girecek. Halk degisime direnecek, direndikçe seçkinler uygulamalrinda daha da pervasizlasacak, uygulamalar zulüm boyutuna ulasacaktir.
                                                                                                                 =velfecr=

EbdA

• Administrator
  • Yazarımız
  • *
  • Puan 16
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : Ekim 12, 2009, 04:07:39 ÖS »
Kardeşim bu yazdıklarınızdan sonra ne yazılır bilmiyorum. Tam duyguarımın tercumanı olmuşsun.
Maalesef savaş sadece karşılıklı ordular arasında olmuyor. En büyük savaş belkide günümüz tabiriyle soğuk savaş dediğimiz, kültürün yozlaşması, aile yapısının bozulması ve maneviyattan uzaklaştırılması adına yapılan savştır. Sinsi ve farkedilmesi bir o kadar da güç. O nedenledir ki artık dostumuzu ve düşamanımızı tanıyamıyoruz.

velfecr

• Aktif Üyemiz
  • *
  • Puan 6
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : Ekim 12, 2009, 04:53:55 ÖS »
Eyvallah kardeşim Allah razi olsun sizlerden de o güzel ve engin terkibinizden dolayı,evet kardeşim yukardaki anlayışın hayati şuunun neş-eti şettasınaki vucuda gelişin eylemsel hayati medaredeki,anlayışın,Kuzey Afrika, Asyadaki sömürge geçmise sahip ülkelerde halk ve yönetici elit, aydin arasindaki çatismayi arttirarak devam ettirmekte, gelir adaletsizligi, rüsvet, yolsuzluk gibi kirlilikle daha da derinlestirmektedir.
hani o günün zalim ve despotları olan iran Sahi Riza Pehlevinin ve Afganisatanda Emanullah Hanin modernizm hareketi, kadinlarin kilik,kiyafetni müdahaleleri halkin tarafindan tepkiyle karsilanmis, sonunda ikisi de tahtlarindan olmustur. Tunusta bugün hala basörtüsü halka açik yerlerde yasaktir.
Batili devletlerin fiili anlamda sömürgesi olmamis toplumumuzda da durum aynidir. Osmanlinin gerileyisiyle ortaya çikmistir. Artik Osmanlinin Osmanlinin Avusturya imparatorunu ancak kendi vezirine denk saydigi, krallik degisimi törenlerine kendisini temsilen bahçivanini gönderdigi dönemler geride kalmistir. Çöküsün sebepleri önce askeriyede aranir sonuç vermez. Çöküs askeri, ekonomik, toplumsal vs. her alanda hizlanarak devam etmektedir. Batililasma çözüm olarak görülür. III. Selimle baslar, II. Mahmudun uygulamalarinda halkin tepkisini çekecek boyuta ulasir. iki sultan da kilik,kiyafette batililastirmaya çalismistir. Askeri alanda baslayan uygulamalar devlet memurlarini da kapsayacak sekilde genisletilir. Sarik sarmak yasaklanir, erkeklerin sakallari kisaltilir, kendisi dahil devlet memurlari Avupai tarzda giyinir.
Avrupa karsisindaki bu psikolojik eziklik Rusyada Deli Pedronun uygulamalarina da yansimis. Rusyanin geri kalis sebebinin Avrupali özellikle Hollandalilar gibi giyinmemeye baglamis. Uzun sakalli erkekkler yakalatarak zorla tras ettirmis, kadinli erkekli salon toplantailari tertip ettirmis, kalpak yerine sapka giyilmesini mecburi tutmus. Halkin tepkilerini kirmak için de Moskovayi top bataryalari ile kusatmistir. v.s.
                                                                                                                 =velfecr=

Bera Ramazan

• Admin
  • Paylaşımcı Üyemiz
  • *
  • Puan 11
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 278
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : Ekim 19, 2009, 10:46:16 ÖÖ »
Anlayana sivrisinek davul zurna saz Anlamayana bu yazılar az...
Ekletiyi indirmek artık ücretsiz! Bunun için mesaj yazmak zorunda değilsiniz.
For download the attachment only you must be register this forum :)

ßy €@gl€

• Yazarımız
  • *
  • Puan 9
  • Çevrimiçi Çevrimiçi
  • Toplam İleti: 888
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #14 : Şubat 01, 2010, 11:59:29 ÖÖ »
Allah Razı Olsun
<a href="http://img684.imageshack.us/img684/5574/ygl.swf" target="_blank" class="new_win">http://img684.imageshack.us/img684/5574/ygl.swf</a>